Pondělí, 29. dubna

Zelenský kam se podíváš

majda 10.7.2023
Tak by se mohl jmenovat nový letní trhák. Hlavní postavičkou je muž v zeleném oblečení, které ho má držet v roli "válečného hrdiny" podobně jako všechny jeho panoše kolem něho. Oblečení zcela nevhodné pro státnickou delegaci připomíná víc než co jiného chronicky známou scénku, kdy se vřítí král Kazisvět do zámku krále Radovana. I tady si komici hráli na vojáčky a bušili ocelovými rukavicemi do svých přilbiček, aby tu vydíráním, tu vyhrožováním, tu za úplatu dosáhli svého. Takto tento cirkus objíždí aktuálně východní a střední Evropu, vytváří dojem jakési jednoty a rozhazuje své nové požadavky. Víc než co jiného má ale jeho návštěva zakrýt katastrofální průběh ukrajinské protiofenzivy, kde jsou vrhány na smrt desítky tisíc můžu, jen aby zelená partička mohla tvrdit, že peníze a výzbroj doslova vyhozené z okna celou Evropou měly nějaký smysl. Oblečení téhle party, kdy nevíte jestli přijela delegace prezidenta Ukrajiny, nebo po Pražském hradu chodí želvy Ninja, je ale na celé věci to nejmenší. Není náhodou, že Zelenský přijel v podstatě tajně bez předchozího oznámení. Podle našich médií kvůli bezpečnosti, protože je údajně cílem Rusů. Tuto lež, tvrzenou od začátku ozbrojeného konfliktu, vyvrátil bývalý izraelský premiér Bennet, který se Zelenskému vysmál, že byl zabarikádovaný ve sklepě, dokud ho neujistil, že se mu (Bennetovi) Putin zaručil, že ho nezlikvidují.
Ve skutečnosti šlo jen o to, aby se Češi nestihli vydat do Prahy a v statisícovém davu neukázali naší politické garnituře, co si myslí o přístupu politiků pětikoalice k dalším dodávkám zbraní! Ale ani to není to nejhorší. Nejhorší byla ta otřepaná snůška liberálních proklamací, která už je tak trapná a odtržená od reality, že jí nemůžou věřit ani ti co je neustále dokola omílají. Když vypustí z úst premiér ČR Fiala tezi o tom, že pro něj i vládu je Ukrajina prioritou, chce se člověku zvracet. Je to jako nůž do zad neustále ožebračovaných obyvatel naší země, kdy stejná vláda nejdřív okrade důchodce, pak všechny pracující, potichu přisype církvím a kolem nadnárodních korporací a boháčů chodí po špičkách, aby si je nenahněvala.
Svou přítomností Zelenský neoblažil pouze Českou republiku. Jeho tour pokračovala na Slovensku, kde ale neměl reálně s kým jednat. Úřednická vláda bez důvěry, nefunkční parlament vyhlížející předčasné volby a prezidentka, která se neštítila zneužít své postavení, aby co nejvíce volby a s nimi i změnu politického kurzu oddálila. Nejzajímavější návštěvu ale absolvoval Zelenský ještě předtím v Bulharsku. Bulharský parlament sice schválil kdejakou proklamaci, jenže v zemi, kde proběhlo v posledních dvou letech patero parlamentních voleb, nikdo neví, kdo bude premiérem zítra a kdy premiér Denkov upadne v zapomnění. Kde ovšem narazil, tak to byla návštěva bulharského prezidenta Radeva, který mu mírně řečeno řekl to, co si reálně myslí půlka světa. Že proti Rusům nemají vojensky šanci a je čas přemýšlet racionálně a uvědomit si vlastní možnosti. Nepomohlo ani klasické Zelenského "citové vydírání " a lži o tom, jak Ukrajina bojuje za celou Evropu a se zlou se potázal podobně, jako před nedávnem v Srbsku či Maďarsku. Ještě mnohem tvrdší postoj zaujímá Rakousko, které je jako nečlen NATO ve svém směřování mnohem svobodnější.
O tom nejdůležitějším s ním ovšem nikdo z elit nemluvil. A to je otázka, kolik na ukrajinskou armádu a obnovu své země přispěl Zelenský sám a jeho kamarád oligarcha Kolomojský. Kde jsou desítky miliard dolarů, vyvedených těmito pány podle „panamapapers“ z Ukrajiny? Proč neprodá luxusní nemovitosti v Londýně, proč jeho žena nevytáhne peníze ze své firmy na Belize a nevyzbrojuje za tyto peníze ukrajinskou armádu? Proč máme tahat z kapes své poslední peníze my?
 
Kateřina Konečná
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.