Úterý, 14. května

Manipulace strachem

Pacik 30.1.2022

Když člověk vyhodnotí situaci jako  beznadějnou, vzdá se aktivity. Toho využívají manipulátoři.

Proč se věnovat něčemu tak nepříjemnému a zároveň samozřejmému, jako je strach? Protože strach je psychologicky velmi zajímavý fenomén. Pro psychoterapeuty je strach a úzkost denní chleba. A pro všechny, kteří se zajímají o veřejné dění, je strach hybnou silou a zmrazovačem zároveň.

ČTYŘI ATRIBUTY STRACHU

Strach má velké oči

Beze strachu nepřežijeme

Bez strachu není odvahy

Strach zabíjí

Systematicky předkládejte lidem zprávy, příběhy a obrázky, které budou ve společnosti vyvolávat a šířit pocit ohrožení, úzkost a strach.

 

Větší část společnosti přestane strašidelné informace ověřovat, konfrontovat s jiným pohledem. Začnou mít velkou potřebu celý problém zpřehlednit a zjednodušit. Stačí jim v tom pomoci správnými nálepkami a směrovkami, které budou jednoduché a logicky srozumitelné.

 

Přitlačte ještě na pilu a snažte se vyvolat pocit, že situace nemá řešení. Po počátečním odporu přijde pravděpodobně úzkost a pak rezignace na vlastní aktivitu, zůstává však naděje na spásu shůry.

 

Dejte jim takovou spásu jednoduchým návodem – vysvětlete davu (ano, v tu chvíli se už společnost z větší části chová jako dav), že ostatní jsou neschopní, podívejte, kam nás až dovedli, zatímco vy se nebojíte a máte řešení.

 

Budete přitom jen opakovat myšlenky, které jste lidem podsouvali již dříve. Jim tak budou vaše ideje připadat známé, logické, a tudíž uvěřitelné.

 

Této instinktivní reakce využívají populističtí vůdci – spasitelé, kteří dokážou vyděsit dav do té míry, že vzdá vlastní šance na vyřešení naléhavého pocitu ohrožení vlastními silami a pasivně vloží moc a spásu do rukou manipulující vyšší moci.

https://psychologie.cz/manipulace-strachem/

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s ukládáním cookies ve Vašem prohlížeči.